BESPLATNA DOSTAVA✌🏼 Ostvarite besplatnu dostavu iznad 150KM
blog

VRUĆINA I KRVNI PRITISAK

Senior man checking his blood pressure while lying at home sofa.

Kako je došlo do globalnog zagrijavanja, ljetne temperature prelaze 40 stepeni na Celzijusovoj skali.

Da li znate kakve se promjene tada dešavaju u našem tijelu ?

“Podešeni” smo tako da održavamo unutrašnju tjelesnu temperaturu na 37.5 stepeni. Bilo ljeto , ili zima, naše tijelo radi sve kako ne bi došlo do promjene te temperature.

Slika preuezeta sa : https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-49172323

Šta sve ovo u stvari znači za Vaš krvni pritisak ?

Zbog vrućine, naši se krvni sudovi šire, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska. Da bi krv nastavila da struji tijelom, naše srce ubrzano radi, i dolazi do rasta otkucaja , tj. do rasta pulsa. Ako krvni pritisak padne prenisko, tada do organa ne dolazi dovoljna količina krvi, i povećava se rizik od srčnog udara.

U isto vrijeme, više se znojimo da bismo ohladili naše tijelo, međutim gubimo veliku količinu tečnosti i soli, i dolazi do njihovog disbalansa. Isparavanjem znoja sa našeg tijela, povećava se toplota koja se ispušta iz kože. Znojenje u kombinaciji sa niskim krvnim pritiskom može dovesti do toplotne iscrpljenosti.

SAVJETI LJEKARA

Hronični kardiovaskularni bolesnici su tokom ljeta najviše ugroženi. Neophodno je da se pridržavaju propisane terapije od strane ljekara i da imaju lakšu ishranu – da ne konzumiraju kafu, alkohol, masnu i prženu hranu, a dnevni meni da što više sadrži salate, kuvanu hranu, povrće, voće, piletinu, ribu i žitarice. Hroničari treba da ostaju kod kuće i slijede savjete ljekara, a ako moraju van kuće, najbolje je da to rade rano ujutru ili kasno popodne i uveče.

Visoke temperature izazivaju širenje krvnih sudova, pa može doći do pada krvnog pritiska. To kolebanje krvnog pritiska može biti opasno i zbog toga se savjetuje češće mjerenje pritiska kod kuće i korigovanje terapije u skladu sa tim. Naravno, prethodno je potrebno konsultovati ljekara. Ljekar će svakom pacijentu koji boluje od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) objasniti za koji lijek može da smanji dozu i za koliko.

Slika preuzeta sa : https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-49172323

MI BRINEMO O VAŠEM ZDRAVLJU.

Leave a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • Fotografija
  • Šifra
  • Rating
  • Cijena
  • Stock
  • Opis
  • Težina
  • Dimenzije
  • Dodatne informacije
  • Dodaj u korpu
Click outside to hide the comparison bar
Uporedi
0
0