BESPLATNA DOSTAVA✌🏼 Ostvarite besplatnu dostavu iznad 150KM
blog

Kako pravilno mjeriti krvni pritisak ?

man-measures-blood-pressure-white-background-arterial-hypotension

Svako od nas u kući ima tlakomjer, međutim, da li ste sigurni da ga pravilno i koristite ?

Od načina rukovanja tlakomjerom, zavisi i to da li će rezultati mjerenja biti tačni.

U ovom tekstu ćemo Vam skrenuti pažnju na najčešće greške prilikom mjerenja, koje utiču na sam rezultat.

 1. NEPRAVILNO POSTAVLJENA MANŽETNA –  Manžetna je srce aparata. Ukoliko se ona ne postavi kako treba, Vaš rezultat mjerenja neće biti tačan. Kod manometarskih modela, manžetna se postavlja na sam pregib ruke, a stetoskop (slušalica) se stavlja ispod manžetne. Tako osoba koja vrši mjerenje može da čuje otkucaje i pravilno izmjeri piritisak. Međutim, kod digitalnih modela to nije slučaj. Manžetna se, kod digitalnih tlakomjera, postavlja 1-2cm iznad pregiba ruke, tako da, savijajući ruku u laktu, ne dođe do lomljenja manžetne. Takođe, prejako ili preslabo stezanje manžetne, dovodi do greške na kraju mjerenja, i prikaza rezultata. Manžetna treba biti stegnuta tek toliko da možete staviti kažiprst između manžetne i ruke.
 1. NEPRAVLJENJE PAUZE IZMEĐU MJERENJA – Najveća greška je mjerenje zaredom, bez pravljenja pauze. Između svakog mjerenja, osoba treba da napravi razmak od 5-10 min, pritom skidajući manžetnu. Ostavljajući manžetnu na ruci, uz samu pauzu , dovešće do toga da će svaki naredni rezultat biti niži. Zašto ? Zato što manžetna steže krvne sudove, oni se sužavaju, a rezultat toga je slabija cirkulacija krvi kroz vene. S toga je rezultat mjerenja niži.

3. POTREBNO JE NAPRAVITI PAUZU OD 30 MIN NAKON BILO KAKVE FIZIČKE AKTIVNOSTI – Nakon bilo kakve fizičke aktivnosti, bila to šetnja, jelo, piće, pušenje, tuširanje, potrebno je napraviti pauzu od 30 min. Prilikom te pauze, neophodno je potpuno mirovanje kako bi se krvni sudovi vratili u normalu. Tako ćete prilikom mjerenja dobiti najtačnije rezultate.

4. ARITMIJA – Aritmija je, laički rečeno, stanje u kojem srce ne lupa ujednačenim ritmom. Ako osoba ima aritmiju, prilikom mjerenja krvnog pritiska, može se dobiti rezultat koji nije odraz realnog stanja. Zato je potrebno skinuti manžetnu, napraviti pauzu od 10min i ponoviti mjerenje. U najvećem broju slučajeva, aritimija prođe, te se ponovnim mjerenjem dobijaju tačni rezultati. 

5. NEPRAVILNO SJEDENJE PRILIKOM MJERENJA

OMRON tlakomjeri ukazuju na stvari koje mogu da utiču na ispravnost samog mjerenja, a to su indikator za (ne)pravilno postavljenu manžetnu i indikator za aritmiju. Svi OMRON mjerači su klinički ispitani,ispravni, i baždareni. Odobreni su od strane Saveza kardiologa i najveći broj kliničkih istraživanja vezanih za kardiologiju, vrši se na OMRON mjeračima.

Uz OMRON tlakomjere je lakše merenje! ?

 Tekst napisan iz iskustva stečenog svakodnevnim radom sa kupcima.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Fotografija
 • Šifra
 • Rating
 • Cijena
 • Stock
 • Opis
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
 • Dodaj u korpu
Click outside to hide the comparison bar
Uporedi
0
0