BESPLATNA DOSTAVA✌🏼 Ostvarite besplatnu dostavu iznad 150KM
blog

Da li pravilno koristimo beskontaktne toplomjere ?

71-Ft4TT3LS._AC_SL1500_-1170×600

Pandemija korona virusa u Evropi, krajem 2019.godine , donijela je mnoge novine u zdravstvene sisteme svih država.  Jedna od njih je i korišćenje beskontaktnih toplomjera za mjerenje tjelesne temperature.

Danas, u skoro svakom domu, ima po jedan beskontaktni toplomjer, ali da li ste sigurni da ga pravilno koristite ?

Dalje u tekstu, daćemo Vam neke smjernice, kako biste bili sigurni da ste mjerenje temperature izveli pravilno. Naravno, svaki proizvođač , u uputstvu, navede šta i kako uraditi, ali postoje neki koraci koji su zajednički svim modelima. Pa da počnemo :

 1. Ako je čelo pacijenta hladno, sačekajte da se ugrije prije nego što obavite mjerenje. Dobijena temperatura može biti niža ako ste koristili kesu za led ili neposredno nakon ulaska u prostoriju tokom zimskog perioda.
 2. Ne koristite uređaj ako je koža osobe kojoj se mjeri mokra od znoja jer postoji mogućnost da je zbog toga temperatura kože opala. Osušite kožu brisanjem i sačekajte 30 minuta prije mjerenja da se tijelo aklimatizuje na temperaturu prostorije.
 3. Ako postoji razlika u temperaturi između mjesta gdje se čuva uređaj i mjesta gdje ćete obaviti mjerenje, ostavite uređaj najmanje 30 minuta u prostoriji u kojoj ćete ga koristiti da bi dostigao temperaturu prostorije, a zatim obavite mjerenje.
 4. Kod modela koji mjere temperaturu tijela beskontaktno, na čelu, sondu toplomjera treba postaviti 1-3cm od čela.
 5. Sondu toplomjera treba postaviti na centar čela, NE NA SLJEPOOČNICE .

Prednosti beskontaktnih toplomjera :

 • Jednostavni za upotrebu
 • Brzo dobijanje rezultata
 • Mogu se koristiti na više načina (za mjerenje temperature tijela, površine predmeta, tekućine ili sobne temperature )

Postoje još neke stvari koje treba da znate kada je riječ o beskontaktnom mjerenju.

Pošto se toplomjer tek naslanja na kožu prilikom čeonog mjerenja, izmjerena temperatura je obično manja od one izmjerene pod pazuhom ili u usnoj duplji. Međutim, pošto su krvni sudovi čela mnogo manje skloni vaskularnoj  konstrikciji (prirodna funkcija kojom se podešava tjelesna temperatura), pretpostavka je da se preko čela pouzdanije utvrđuje temperatura u unutrašnjosti tijela, čak i ako je ambijentalna temperatura niža.

Radi poređenja, temperatura izmjerena npr. na ruci ili nozi nije pouzdan pokazatelj temperature u unutrašnjosti tijela jer su te zone tijela sklonije vaskularnoj konstrikciji. (Imajte u vidu da na temperaturu izmjerenu sa čela mogu da utiču drugi faktori, npr. znojenje, strujanje vazduha iz klima-uređaja itd). Zato se savjetuje da mjerenja obavljate u što stabilnijim uslovima.)

Takođe, potrebno je znati da se  vrijednost  tjelesne  temperature razlikuje i po metodi mjerenja :

Metoda mjerenja

Normalna temperature (ᴼC)

Rektalna

36.6ᴼC ~ 38 ᴼC

Oralna

35.5ᴼC~ 37.5ᴼC

Sa svim rečenim, možemo potvrditi da su beskontaktni toplomjeri uveliko olakšali mjerenje temperature, jer samo mjerenje traje dosta kraće, a rezultati su tačni i pouzdani (ukoliko ste se pridržavali smjernica) .

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Fotografija
 • Šifra
 • Rating
 • Cijena
 • Stock
 • Opis
 • Težina
 • Dimenzije
 • Dodatne informacije
 • Dodaj u korpu
Click outside to hide the comparison bar
Uporedi
0
0
× Kako Vam možemo pomoći?