blog

VRUĆINA I KRVNI PRITISAK

Senior man checking his blood pressure while lying at home sofa.

VRUĆINA I KRVNI PRITISAK

Kako je došlo do globalnog zagrijavanja, ljetne temperature prelaze 40 stepeni na Celzijusovoj skali.

Da li znate kakve se promjene tada dešavaju u našem tijelu ?

“Podešeni” smo tako da održavamo unutrašnju tjelesnu temperaturu na 37.5 stepeni. Bilo ljeto , ili zima, naše tijelo radi sve kako ne bi došlo do promjene te temperature.

Slika preuezeta sa : https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-49172323

Šta sve ovo u stvari znači za Vaš krvni pritisak ?

Zbog vrućine, naši se krvni sudovi šire, što dovodi do snižavanja krvnog pritiska. Da bi krv nastavila da struji tijelom, naše srce ubrzano radi, i dolazi do rasta otkucaja , tj. do rasta pulsa. Ako krvni pritisak padne prenisko, tada do organa ne dolazi dovoljna količina krvi, i povećava se rizik od srčnog udara.

U isto vrijeme, više se znojimo da bismo ohladili naše tijelo, međutim gubimo veliku količinu tečnosti i soli, i dolazi do njihovog disbalansa. Isparavanjem znoja sa našeg tijela, povećava se toplota koja se ispušta iz kože. Znojenje u kombinaciji sa niskim krvnim pritiskom može dovesti do toplotne iscrpljenosti.

SAVJETI LJEKARA

Hronični kardiovaskularni bolesnici su tokom ljeta najviše ugroženi. Neophodno je da se pridržavaju propisane terapije od strane ljekara i da imaju lakšu ishranu – da ne konzumiraju kafu, alkohol, masnu i prženu hranu, a dnevni meni da što više sadrži salate, kuvanu hranu, povrće, voće, piletinu, ribu i žitarice. Hroničari treba da ostaju kod kuće i slijede savjete ljekara, a ako moraju van kuće, najbolje je da to rade rano ujutru ili kasno popodne i uveče.

Visoke temperature izazivaju širenje krvnih sudova, pa može doći do pada krvnog pritiska. To kolebanje krvnog pritiska može biti opasno i zbog toga se savjetuje češće mjerenje pritiska kod kuće i korigovanje terapije u skladu sa tim. Naravno, prethodno je potrebno konsultovati ljekara. Ljekar će svakom pacijentu koji boluje od hipertenzije (povišenog krvnog pritiska) objasniti za koji lijek može da smanji dozu i za koliko.

Slika preuzeta sa : https://www.bbc.com/serbian/lat/svet-49172323

MI BRINEMO O VAŠEM ZDRAVLJU.

Leave your thought here

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Call Now ButtonKONTAKTIRAJTE NAS